KIWI Programma

Het KIWI leidt waterschappers op die internationaal willen werken als verbindend projectadviseur- of manager. Hiermee draagt het bij aan voldoende gekwalificeerde zij-instroom voor het Blue Deal programma.

Het KIWI is het Kennismakings- en Introductieprogramma Waterschappen Internationaal en is een initiatief van het NWB Fonds. 


Onderdeel van de Blue Deal

KIWI maakt onderdeel uit van het leerprogramma van de Blue Deal. De Blue Deal is een programma van de Nederlandse waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Met het programma worden tot 2030 wereldwijd 20 miljoen mensen geholpen aan voldoende, schoon en veilig water. Dit gebeurt in 17 partnerschappen met lokale waterbeheerders, verdeeld over 14 landen.


Waarom een internationaal leerprogramma?

De Blue Deal biedt een fantastische kans om het buitenlandwerk van de waterschappen verder te professionaliseren. Dat betekent: meer samenhang tussen de verschillende projecten en van elkaars ervaringen leren. Bovendien moet er de komende jaren ook voldoende en kwalitatief hoogwaardige capaciteit beschikbaar blijven. Het NWB Fonds ondersteunt met KIWI de professionalisering en zorgt voor toekomstige capaciteit binnen de projecten.


Het programma is een mix van leren, trainen, werken en reflecteren. Er zijn in totaal zes themasessies met theorie en praktijkopdrachten en de KIWI gaat mee op vier buitenlandse werkbezoeken. In het programma 2020-2021 doet een diverse groep van 20 enthousiaste en gemotiveerde waterschappers mee. Zij doen onder meer kennis en ervaring op in:


  • Culturele sensitiviteit,

  • Multi-level governance

  • Samenwerken

  • Projecten en processen managen in een complexe setting.


Documenten Meest recente berichten