top of page

Filmpje Blesbokspruit wint NWB award 2022


“En de winnaar is… het filmpje over project Blesbokspruit in Zuid Afrika!” Met die woorden maakte Bert van Boggelen, directeur van het NWB Fonds, bekend wie de NWB award 2022 heeft gewonnen. Een prijs voor het beste filmpje over internationaal waterschapswerk.


Op 1 november j.l. was in de Villa Jongerius in Utrecht de jaarlijkse netwerkdag van de Dutch Water Authorities, een dag voor waterschappers die internationaal actief zijn. Het publiek mocht de winnaar kiezen uit een shortlist van 3 filmpjes. De andere twee genomineerden waren filmpjes over projecten in de Palestijnse gebieden en in Ghana. Het thema van dit jaar was 'trots in beeld'. Van Boggelen: “Het is belangrijk dat beter bekend wordt wat de waterschappen in het buitenland doen, en dat we daar trots op zijn. Er wordt namelijk geweldig werk verricht. De NWB award vraagt daar aandacht voor.”


Dit jaar is de NWB award voor het eerst uitgereikt, na een paar jaar uitstel vanwege corona. Het is de bedoeling dat dit jaarlijks gebeurt en een traditie wordt. Deze keer zijn tien filmpjes ingezonden over projecten in zes verschillende landen. Een deskundige jury vanuit NWB Fonds, internationale waterwereld en professionele filmers, heeft daar een shortlist van 3 filmpjes uit geselecteerd.


Van Boggelen: “De jury heeft vooral gekeken naar het verhaal in de filmpjes. Blijft dat hangen, ga je het enthousiast navertellen op een verjaardag? Daarnaast is gekeken naar vormgeving en inhoud. Zijn het pakkende beelden, is het project vernieuwend? De keuze was best lastig, want in elk filmpje zit wel wat moois”. Van de beste shots uit alle filmpje is daarom een compilatie gemaakt (zie link onderaan dit artikel). Die straalt enthousiasme uit en dat gold ook voor het publiek tijdens de netwerkdag. Er werd gestemd met gekleurde kaartjes, maar vooral het applaus was oorverdovend.

Het winnende team krijgt “eeuwige roem” aldus Van Boggelen; dat betekent een foto op de wall-of-fame in het kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag en een artikel in vaktijdschrift Het Waterschap. Daarnaast ontvangt het winnende team een bedrag van 5000 euro om te besteden aan communicatie in hun project. Als persoonlijke cadeau krijgen de teamleden een gesigneerd boek over de betekenis van water.


Waarom heeft het filmpje over project Blesbokspruit nu eigenlijk gewonnen? Het juryrapport zegt hierover: "Afwisselende beelden en een helder verhaal over de waterhyacinth. Hoe die plant een wetland overwoekert en het watersysteem verwoest. Maar ook hoe die wordt bestreden en hoe lokale bewoners er producten maken en zo een inkomen hebben. Het is een verhaal wat je begrijpt en waar je blij van wordt: mensen hebben een beter leven door dit project. Hier wil je meer van".


Het publiek had minder woorden nodig: "Het is gewoon een prachtig project en een lekker catchy filmpje". Volgens projectleider Yolanda Arkestein is de succesfactor van het project enthousiasme, en dat hebben ze in beeld weten te vangen. Ze straalt van oor tot oor: “Dit is erkenning voor wat we doen in Zuid Afrika!”.


Volgend jaar wordt opnieuw een NWB award uitgereikt. In de tussentijd gaat het NWB Fonds filmtrainingen organiseren voor waterschappers, om het maken van filmpjes te stimuleren en verder te professionaliseren.


Nieuwsgierig geworden? Alle inzendingen en de compilatie zijn te zien via de volgende link:


Comments


Recente berichten

bottom of page