top of page

Filmpje Blue Deal Peru winnaar NWB Award 2023“En de winnaar is… Blue Deal Peru met hun filmpje over onderzoek naar water voor de rijstteelt!”. Met deze woorden maakte Luzette Kroon, dijkgraaf van Wetterskip Fryslan, de winnaar bekend van de NWB award 2023 tijdens de netwerkdag van de Dutch Water Authorities op 27 november jl. De NWB award wordt jaarlijks door het NWB Fonds uitgereikt voor het meest inspirerende filmpje over internationaal waterschapswerk. Het NWB Fonds is opgericht door de Nederlandse Waterschapsbank om te investeren in verbetering van integraal waterbeheer elders in de wereld. De winnaars stonden te stralen op het podium en met reden. Het winnende team krijgt een geldprijs van 5000 euro om te investeren in hun project en eeuwige roem: een plekje op de wall-of-fame in het kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag en een publicatie in tijdschrift Het Waterschap. Milagros Sosa: “Dit is zoooo mooi! Onze partners in Peru zullen hier heel blij mee zijn”.


Dit jaar werden 9 filmpjes ingezonden door projectteams uit Azie, Afrika en Zuid Amerika. Een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van NWB Fonds, Blue Deal en professionele filmmakers, selecteerde hieruit een shortlist van 3 filmpjes. Selectiecriteria waren: is het een pakkend verhaal wat je kunt doorvertellen, hoe is de technische kwaliteit van het filmpje, en sluit het aan op het thema van dit jaar ‘slim samenwerken met stakeholders’. De filmpjes uit Peru, Burkina Faso en Ethiopië maakten zodoende kans om te winnen. Daarna is digitaal gestemd om de winnaar te kiezen. Zowel waterschappers als buitenlandse partners mochten deze keer stemmen. En dat hebben ze massaal gedaan: bijna 1000 stemmen zijn uitgebracht.


Bert van Boggelen, directeur van het NWB Fonds, vroeg aan partnerschapsmanager Kees de Jong , of ze zo hard hebben gelobbyd. Kees antwoordde nuchter: “Gewoon het filmpje delen”. Hoe dan ook, het enthousiasme in Zuid Amerika was blijkbaar groot. Het onderzoek naar de watervoorziening voor de rijsstteelt heeft dan ook veel betekend voor de boeren in de Piura regio in het noorden van Peru. Daar is veel rijstteelt en er wordt nu effectiever en efficienter omgegaan met water. Heel belangrijk nu dat steeds schaarser wordt door klimaatverandering.


Alle inzenders krijgen een juryrapport toegezonden, met het aanbod van feedback door een professionele filmmaker. Zo probeert het NWB Fonds te ondersteunen bij het maken van steeds betere filmpjes. Dat is namelijk een prachtig medium om bekendheid te geven aan het internationale waterschapswerk. Via deze projecten wordt onder meer bijgedragen aan klimaatadaptatie. Tijdens de netwerkdag was klimaatgeneraal Tom Middelkoop te gast. Hij benadrukte in zijn presentatie de impact van klimaatverandering op geopolitieke verhoudingen, en de noodzaak om leefbaarheid te verbeteren in regio’s die hard worden getroffen. Dat is precies wat in de waterschapsprojecten wordt gedaan, want water is essentieel voor leefbaarheid.

 

De 9 ingezonden filmpjes zijn allemaal te zien op de volgende webpagina:  https://dutchwaterauthorities.com/nwb-award-voting/

 

Recente berichten

bottom of page